Expositie ‘Vrouwentrots’

Mesdagzaal van Pulchri Studio, Den Haag
10 maart -2 april 2018

Annet Tersteeg

VROUWENTROTS’

       Iedereen wens ik het toe, het warm samenzijn met vrouwen waarin we lachen, door elkaar heen praten, luisteren, bekvechten, kwetsbaar mogen zijn, elkaar stimuleren,  huilen en delen. Dit samenzijn is de inspiratiebron voor het kunstproject 'Vrouwentrots’ waarin de vrouwenborst centraal staat. Dit leidt tot mooie en aangrijpende verhalen en schilderijen”.

Grote borsten, kleine borsten, jonge, oudere, hangende, grappige, verliefde, staande, zogende, zwangere, priemende, uitdagende, lieve, lichte, verkleinde of vergrote borsten. Ze prijken in alle vormen, soorten en maten op de schilderijen van Annet Tersteeg.


Aanpak
De ondergrond, zwaar passe-partout karton van 100 x 150 centimeter, is opgespannen en geprepareerd met verf. De uitstraling moest zijn zoals de structuur van huid; opgeplakt rijstpapier en kleur moeten dat bewerkstelligen. De ondergrond is verdeeld  in vlakken om ritmes te ontwikkelen  en eenheid te vormen. Zwarte blockprint verf is de kleur waarmee de eerste afdrukken worden gemaakt. De verf is met een roller op de borst aangebracht. Op de ezel wordt het eerste grote doek geplaatst. Het atelier verdeeld in een werk- en zitdeel, muziek op, kaarsen aan, zithoek geregeld, glazen klaar; aan de slag!


Borsten die stralen, strijden, voeden en verleiden

Het kunstproject ‘Vrouwentrots’ start met schoonheid als uitgangpunt. De vrouwen verwonderen zich over hun eigen borstafdrukken; over de ronding, vorm, formaat, en kleur. De gelijkenis met vruchten, met ogen, spiegeleitjes en puntmutsjes. De vrouwen en het werk stralen.
Het verhaal gaat verder dan schoonheid, het verdiept zich. Confronterend is een leeg stukje in de borstafdruk op de plek waar een tumor heeft gezeten; nu een lege ruimte, onderbreking in de afdruk. Op de borst zelf valt het deukje niet op maar wel in de verf. Zo sluipt borstkanker het project binnen, met littekens, vervormingen, reconstructies en intense verhalen. Opvallend is de openheid en Annet ervaart dankbaarheid omdat de vrouwen dit met haar willen delen. Er is verdriet, onmacht maar gelatenheid is er niet. Wel is er wilskracht, strijdbaarheid en heel veel optimisme. Er is humor en de geuite nodige zelfspot maakt het makkelijker om met borstkanker om te gaan.
Vrouwentrots’ gaat ook over de moederborst die voedt! De baby vindt troost, warmte en bescherming aan de moederborst. Moedermelk als levenselixer, schilderijen in de kleuren van het land van melk en honing!
Diep rood en zwoel wordt een groot werk, gemaakt met een aantal jonge vrouwen. Het uitgangspunt is het sensuele aan borsten, erotiek. Borsten die verleiden, flirten, bedekt worden of subtiel, met raffinement gedeeltelijk worden ontbloot. Levenslustig laten ze de ene na de andere borst inrollen en afdrukken. Prachtig en warmbloedig, als vurige kussen!

Als het tegen zit..
Naast zo veel schoonheid, trots en plezier in het project ‘Vrouwentrots’, was er de onvermijdelijke confrontatie met borstkanker en de indrukwekkende verhalen en gedeelde tranen. Aan het ‘eind van het project’ wordt Annet zelf getroffen door borstkanker. 

      “In mijn atelier ontstaat een nieuwe thematiek; schilderen, over ziek zijn, diep gaan en beter worden. Ziek zijn als inspiratiebron. Schilderen, om te verwerken. Schilderen om negatieve dingen om te zetten in energie. Schilderen is mijn vak en ik laat mij altijd leiden door hetgeen er om mij heen gebeurt.  Schilderen, opdat de ‘K’ van Kunst groter wordt dan de ‘k’ van kanker”.


Annet stelt zich de vraag; “Hoe ziet je leven er uit als het tegen zit, als je pijn hebt, ziek wordt en moet  buigen. Diep moet buigen”. 
Antwoord op deze vraag geeft ze in de tentoonstelling ‘Vrouwentrots’ en met de schilderijen laat ze zien en ervaren hoe liefde en bekoring, tegenslag, kracht, hoop en solidariteit eruit kunnen zien. Omringd door familie en vrienden, bevoorrecht met haar vak waardoor ze invulling en uiting kan geven aan kanker krijgen en ziek zijn, vindt zij haar weg naar haar ‘Victory’. 

Vrouwentrots, een ontroerend kunstproject, vanaf 10 maart te zien in de Mesdagzaal van Pulchri Studio!

Janine WahlAnnet Tersteeg © 2018